Blog

Ofertă educațională 2022-2023

Oferta educațională

Grădinița cu program normal Betleem

An școlar

2022 – 2023

 

 

Argument

Educația timpurie a copiilor reprezintă baza sistemelor de educație și de formare, fapt care se traduce prin asigurarea condițiilor optime de dezvoltare în perspectivă a competențelor cheie. O educație timpurie coerentă în toate mediile implicate (familie, grădiniță, comunitate) reprezintă contextul necesar unui echilibru între aspectele socio-emoționale, învățare și starea de bine. La grădinița Betleem sprijinim dezvoltarea copiilor într-un mod holistic, prin practici educaționale ce permit copiilor să-și atingă întregul potențial, iar educatorilor să-și personalizeze abordarea în funcție de interesele, necesitățile și potențialul fiecărui copil.

Activitățile de învăţare au un caracter planificat, sistematic, metodic, intensiv și sunt organizate şi conduse de cadrul didactic în vederea atingerii așteptărilor pe care adulții le au de la copii în această perioadă, ca premise ale competențelor cheie. În desfăşurarea acestora, se pune accent pe încurajarea iniţiativei copilului, pe învăţarea prin experimente şi exersări individuale, pe utilizarea unor tehnici de predare moderne, interactive, creative. Activităţile de învăţare se desfăşoară individual, în grupuri mici sau cu întreaga grupă de copii.

Curriculum

La grădinița Betleem, programul educațional are rolul de a provoca toți copiii, oferindu-le oportunitatea de a-și descoperi propria personalitate și unicitate. Împreună explorăm lumea și interacționăm cu diverse medii, învățând să ne adaptăm acestora. Prin intermediul activităților desfășurate, creăm conexiuni între experiențele de la grădiniță și informațiile pe care copiii le primesc din mediul înconjurător. Pentru a înțelege procesul prin care universul funcționează, copiii interacționează cu un volum mare de informații, pe care trebuie să învețe să le pună în practică. Sala de grupă devine, astfel, un mediu provocator și stimulativ, în care valorificăm punctele de vedere ale copiilor, înțelegerea și gândirea acestora. Prin intermediul mijloacelor creative copiii comunică experiențele lor, dezvoltând cooperarea, negocierea, grija față de sine și ceilalți, comunicarea asertivă și exprimarea emoțiilor într-un mod sănătos și echilibrat.

Curriculumul parcurs în unitatea noastră este Curriculumul pentru educație timpurie aprobat prin OM nr.4694/02.08.2019.

Curriculumul pentru educație timpurie pune accent pe conceptul de dezvoltare globală a copilului, urmărind pregătirea acestuia pentru școală și pentru viață. Copilul este un subiect activ în procesul învăţării, iar dezvoltarea lui este dependentă de ocaziile pe care i le oferă rutina zilnică, interacţiunile cu ceilalţi, organizarea mediului şi situaţiile de învăţare, special create de adult. În acest context, jocul este activitatea fundamentală a copilului, pe care se sprijină toate tipurile de activităţi de învăţare.

Activităţile pe domenii experiențiale, sunt activități integrate sau pe discipline, desfăşurate cu copiii în cadrul unor proiecte tematice sau în cadrul săptămânilor independente, planificate în funcţie de temele mari propuse de curriculum, precum şi de nivelul de vârstă şi de nevoile şi interesele copiilor din grupă.

Jocurile şi activităţile liber-alese sunt cele pe care, de regulă, copiii şi le aleg şi care îi ajută să socializeze în mod progresiv şi să se iniţieze în cunoaşterea lumii fizice, a mediului social şi cultural căruia îi aparţin, a matematicii, comunicării, a limbajului citit şi scris.

Activități extracurriculare

  • evenimente organizate cu ocazia diverselor sărbători: Toamnă, Crăciun, 1 și 8 Martie, Paște, sfârşitul anului școlar etc.
  • Activități cu prezența unor invitați;
  • Excursii tematice;
  • Aniversările copiilor;
  • Spectacole de teatru de păpuşi;
  • Concursuri organizate pentru preşcolari de către diferite instituţii din ţară;

Grupe:

  • O grupă mică de 15 locuri, pentru copii cu vâsta de 3 ani
  • O grupă mijlocie de 15 locuri, pentru copii cu vârsta de 4 ani
  • O grupă mare cu 20 locuri, pentru copii cu vârsta de 5 ani

Personal angajat:

  • 3 cadre didactice, care integrează în activitățile zilnice și momente în limba engleză;
  • 1 cadru didactic voluntar care predă limba germană;
  • 1 cadru didactic auxiliar;
  • 2 cadre nedidactice.

Personalul angajat, indiferent de funcția ocupată, este în slujba copilului.

Ce punem la dispoziția copiilor?

  • Săli de grupă luminoase, cu căldură în pardoseală, cu mobilier adecvat preșcolarilor, cu laptopuri cu conexiune la internet;
  • Grupuri sanitare interioare, modernizate, adaptate vârstei preșcolarilor;
  • Sală pentru susţinerea serbărilor;
  • Loc de joacă pentru copii;
  • Asigurarea securității și dotarea unității cu camere video ;
  • Asistență medicală prin intermediul unui protocol de colaborare cu un medic de familie;
  • Rechizite, materiale necesare desfășurării activităților, bibliotecă cu cărți specifice vîrstei, o gamă variată de materiale didactice, jocuri și jucării care le dezvoltă atenția, logica, memoria, abilitățile cognitive, expresive și motrice.

              Elementul de specificitate al instituţiei noastre: integrarea principiilor moral creștine în activităţile desfăşurate.

Să învățăm este distractiv – la vârste mici învățarea prin joc este cheia.